Leonardus Temminck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leonardus Temminck
Door Temminck geschilderd miniatuur van stadhouder Willem V
Persoonsgegevens
Geboren Den Haag, gedoopt 7 september 1753[1]
Overleden Amsterdam, 4 april 1813
Geboorteland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1761-1813
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Leonardus Temminck, ook Leonard, (Den Haag, gedoopt 7 september 1753[1] - Amsterdam, 4 april 1813) was een Nederlandse kunstschilder.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Temminck werd geboren als zoon van Anthony Temminck en Gerarda Alida van der Linden. Temmick kreeg schilderles van Benjamin Samuel Bolomey. Hij werd vooral bekend als schilder van (miniatuur)portretten. In Den Haag speelde hij een bestuurlijke en leidinggevend rol in de schilderswereld. Hij was hoofdman van Confrerie Pictura en directeur van de Haagsche Teekenacademie. Diverse door hem geschilderde miniaturen maken deel uit van de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. Het door hem geschilderde miniatuur van prins Willem V behoort tot de collectie van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau in Den Haag.

Temminck trouwde op 3 augustus 1777 te Den Haag met Dorothea Frederica Asmans. Hij overleed in 1813 op 59-jarige leeftijd in Amsterdam. Zijn zoon Hendrik Christiaan en zijn kleindochter Henriëtta Christina werden eveneens kunstschilder. Zijn dochter Anthonia Justina Temminck werd toneelspeelster en trouwde met de toneelschrijver en acteur Bernard Anthoine Fallée.

Zie de categorie Leonardus Temminck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.